Master Class

Tematyka

Degustacja ma na celu zaznajomić słuchaczy z najważniejszymi regionami produkcji whisky. Dzięki tej degustacji uczestnicy nauczą się dostrzegać delikatne niuanse zapachowe i smakowe poszczególnych regionów. Każdy będzie miał możliwość wybrać whisky najbardziej odpowiadającą swoim upodobaniom.

Sposób prezentacji

Po szczegółowym opisie sposobów degustacji skoncentrujemy się na charakterystyce regionów produkcji whisky. Degustacja rozpocznie się od najbardziej łagodnego w smaku regionu Lowlands – cieszącego się dużym uznaniem kobiet, a zakończy się na mocnym, torfowym regionie Islay – szczególnie odpowiadający mężczyznom. Pod koniec zaprezentowanych zostanie kilkanaście praktycznych rad mających ułatwić w przyszłości wybór trunku oraz sposób jego podawania. Podczas spotkania nasi goście dowiedzą się, jakie różnice występują pomiędzy whisky single malt a whisky blended (mieszaną), którzy producenci są najbardziej cenieni przez światowe autorytety oraz dlaczego nie należy pić whisky z lodem. Bardziej zainteresowanym przedstawimy niezwykle ciekawą historię tego trunku oraz zagłębimy się w techniki produkcji.